به عسلی که خالص نباشد و به آن افزودنیهای دیگری اضافه شده باشد عسل مصنوعی یا تقلبی گفته میشود. چنین عسلی با ترکیبات شیمیایی تهیه میشود و ارتباطی با زنبورهای عسل نخواهد داشت.
البته ممکن است که مقداری از عسل طبیعی که توسط زنبورهای عسل تولید شده در آن وجود داشته باشد، اما باز هم به دلیل وجود ترکیبات شیمایی، تقلبی و مصنوعی خواهد بود.
عسل مصنوعی از ترکیباتی چون گلوکز، دکستروز، ملاس، شربت قند، آرد، شربت ذرت، نشاسته یا مواد دیگری به جز شهد گل اضافه شده است. درست است که از لحاظ ظاهری با عسل طبیعی فرقی ندارد اما برخلاف عسل طبیعی هیچ خواص درمانی و مزیتی نداشته و تنها قند ساده است.
حتی بسیاری این عسل تقلبی را با عسل خالص ترکیب میکنند تا در هزینههای تولید خود صرفهجویی کنند. البته بعضی میگویند که اضافه کردن این ترکیبات قندی به عسل برای بهبود کیفیت آن است، اما باید بگوییم که چنین نیست. عسل خالص و اصل تنها از شهد گل تهیه میشود و نباید هیچ افزودنی یا شیرین کننده مصنوعی داشته باشد.
عسل مصنوعی ارزانتر است و به همین دلیل در بسیاری از نانواییها، رستورانها یا قنادیها از عسل مصنوعی استفاده میشود. عسل مصنوعی بیشتر حاوی ساکارز نیشکر یا چغندرقند (شربت اینورت) است و معمولا برای اینکه از لحاظ ظاهر و عطر شبیه عسل واقعی شود، به آن شکر یا شربت نشاسته اضافه میشود.
مزایا و معایب عسل مصنوعی چیست ؟
عسل مصنوعی در حقیقت همان شکر است. این نوع عسل خواص درمانی و ارزش غذایی عسل واقعی و خالص را ندارد. عسل مصنوعی از ترکیباتی تهیه میشود که آن را به نوعی قند تبدیل میکند و هیچ تفاوتی با شکر و قند ساده ندارد. شکر یک «کالری پوچ» است. انرژی بدن را تامین میکند اما هیچ ارزش غذایی ندارد و میتواند باعث پوسیدگی دندانها و افزایش وزن شود.
درحقیقت شکر به سرعت قند خون را افزایش میدهد که ماندگاری ندارد و به سرعت هم افت میکند. این اتفاق میتواند باعث خستگی و سردرد شود. همچنین مصرف بیش از حد شکر میتواند منجر به افزایش خطر ابتلا به دیابت، چاقی، افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و مشکلات شدید مربوط به کبد شود.. چرا که کبد باید فروکتوز شکر را متابولیزه کند، ممکن است با مصرف زیاد شکر دچار مشکلات بسیاری شود. بااینحال هیچ مزیتی نمیتوان برای عسل مصنوعی نام برد.
آنچه باید در مورد خرید عسل مصنوعی بدانید:
عسل مصنوعی با همین نام در بازار برای مصارف شیرینیپزی و رستورانها فروخته میشود. به شما پیشنهاد میکنیم که به جای خرید عسل مصنوعی، از عسل طبیعی استفاده کنید. درست است که عسل طبیعی گرانتر از عسل مصنوعی است، اما عسل طبیعی دارای خواص بیشتری بوده و عطر و طعم متفاوتتری از عسل مصنوعی دارد. حالا که میدانید عسل مصنوعی چیست شاید بهتر باشد که خرید عسل طبیعی را جایگزین آن کنید.
جالب است بدانید که بعضی از تولیدکنندگان عسل طبیعی، ممکن است که عسل طبیعی را با عسل مصنوعی ترکیب کنند. برای اطمینان از خرید عسل طبیعی هم، حتما از برندها یا زنبوردارانی خرید کنید که به آنها اطمینان دارید و برچسب محصول را پیش از خرید بررسی کنید. چرا که عسل طبیعی سرشار از مواد مغذی، ویتامینها و آنتی اکسیدان است و خواص درمانی بسیاری دارد. همچنین برای تشخیص ارگانیک بودن یا طبیعی بودن عسل میتوانید به استانداردها و ارزیابیهای کیفی آزمایشگاهی محصول توجه کنید. چرا که تنها راه مطمئن برای تشخیص خالص بودن عسل، آزمایشگاههای کیفی هستند.
عسل پادنا مفختر است که اعلام کند تمامی عسل های خود را در آزمایشگاه کنترل کیفی محصولات مورد آزمایش و بررسی انجام می دهد و محصولات خود را با شناسنامه در اختیار مشتریان خود قرار می دهد.
باورهای غلط خریداران عسل
معمولا گفته میشود که عسل تقلبی و مصنوعی شکرک میزند اما باید بگوییم که چنین نیست. شکرک زدن یا رس کردن از ویژگیهای یک عسل طبیعی و خالص است. عسل طبیعی حتما شکرک میزند.
البته عسل تقلبی هم میتواند شکرک بزند اما اگر عسلی شکرک نزند، قطعا تقلبی است.
همچنین گفته میشود که عسل مصنوعی غلیظ نیست و به راحتی با تکان دادن ظرف حرکت میکند.
باید بگوییم که غلظت عسل عامل موثری در تشخیص عسل طبیعی از مصنوعی نیست. چرا که عسل طبیعی میتواند هم غلیظ باشد و هم رقیق. زمان و مکان تولید عسل طبیعی روی غلظت آن موثر است.
برای مثال عسلی که در فصل بهار در قسمتهای شمالی کشور تهیه میشود، به دلیل رطوبت رقیق است. اما این رقیق بودن به معنای مصنوعی و تقلبی بودن آن نیست.